Toerisme Harz, Bezienswaardigheden Harz, Vakantie Harz.

Vakantie, Toerisme en Bezienswaardigheden Harz


Toerisme in Harz, u vindt hier alles over uw Stedentrips in Harz of over uw Vakantie in Harz. Alle toeristische attracties, evenementen en bezienswaardigheden in Harz handig bij elkaar. Toerisme in Harz begint bij Toeristen Informatie Europa.

 

Toerisme en Goedkope Vakantie Harz

De Harz, tot de Middeleeuwen Hart genoemd, is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. De Harz is verdeeld over de bondsstaten Saksen-Anhalt, Nedersaksen en Thüringen. Rondom de Harz bevindt zich het Harzvorland. De hoogste berg is de Brocken met 1142 meter. Onderdeel van de Harz is het het Nationalpark Harz. De gebergtevorming aan het eind van het Paleozoïcum, de Hercynische orogenese, is vernoemd naar de Harz.
 

Toerisme in de Harz

 

Toerisme in de Brocken

De Brocken is de hoogste top van het Harzgebergte en van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. De berg ligt op de waterscheiding van de stroomgebieden van Wezer en Elbe. Van het stroomgebied van de Weser vormt de Brocken het hoogste punt. De berg is buitengewoon dominant. Binnen een straal van honderden kilometers is geen hoger punt te vinden; de dichtstbijzijnde hogere top, de Fichtelberg (1.214 m) in het Ertsgebergte, ligt zuidoostelijk op 223 km afstand.
 
Het uitzicht vanaf de top van de Brocken is indrukwekkend. Het gehele Harzgebergte is te overzien. Bij ideale atmosferische omstandigheden reikt de blik onder meer tot de bergen van het Thüringer Woud, de Wasserkuppe in de Rhön, de Kahler Asten in het Sauerland en de Dom van Magdeburg.
 
Aan de voet van de Brocken ligt in het Bundesland Saksen-Anhalt het dorpje Schierke. Van daaruit wordt de Brocken door veel binnen- en buitenlandse toeristen te voet beklommen. De bestijging van de Brocken te voet is geen bijzonder zware opgave, en wellicht daarom zo populair. Een ander gunstig uitgangspunt om de Brocken te voet te bestijgen is het dorpje Torfhaus. Van daaruit kan men de Brocken bestijgen via de zogenaamde Goetheweg. Vermoedelijk heeft de schrijver en dichter Goethe deze weg ooit bewandeld.
 
Tegenwoordig pendelt de smalspoortrein van de Brockenbahn weer tussen Wernigerode en de Brocken. De treinen worden voornamelijk door stoomlocomotieven getrokken. Het metersporige netwerk van de Harzer Schmalspurbahnen is met 132 kilometer het langste smalspoornetwerk van Duitsland.
 
 

Toerisme Quedlinburg

Quedlinburg is een Duitse stad, gelegen ten noorden van de Harz. De stad telt 21.500 inwoners. Sinds 1994 staan de stiftskerk van Sint-Servaas, het kasteel en het historisch centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst.
 

Stiftskerk, kasteel en Historisch centrum van Quedlinburg

Sinds 1994 staan de stiftskerk van Sint-Servaas, het kasteel en het historisch centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Argumenten hiervoor vormen de geschiedenis als koningsstad, het middeleeuwse stratenpatroon, het zeer grote aantal oude en bijzondere vakwerkhuizen en de stiftskerk als hoogtepunt van romaanse bouwkunst.
 
Het stratenpatroon van de binnenstad van Quedlinburg is sinds de Middeleeuwen nauwelijks gewijzigd. Aan de plattegrond is de ontwikkeling van de stad met de verschillende ontstaanskernen en uitbreidingen daardoor goed af te lezen. Ten eerste is er de oude stad van Quedlinburg die van de tiende eeuw organisch gegroeid is ten noorden van de slotberg. Aan de oostzijde hiervan werd buiten de stadsmuur in de twaalfde eeuw een nieuwe stad aangelegd met een geometrisch stratenpatroon: de Neustadt. Deze voorstad ging in 1330 in Quedlinburg op en het geheel werd met een nieuwe stadsmuur omringd. Buiten deze muur ontstonden nog enkele nieuwe nederzettingen, zoals Gröpern.
 
De binnenstad omvat 1327 vakwerkhuizen. Hiervan zijn er minstens 11 voor 1530 gebouwd, 70 tussen 1531 en 1620, meer dan 439 tussen 1621 en 1700, ongeveer 552 tussen 1700 en 1800 en nog eens 255 in de negentiende en twintigste eeuw. Opvallende voorbeelden zijn het Haus Grünhagen (1701), het gildehuis Zur Rose (1612) en de Weißer Engel (1623). Ook de in steen gebouwde stadspaleisjes Salfeldtsches Palais (1737) en het Hagensches Freihaus (1564-1566) dragen bij aan het authentieke stadsbeeld.
Van de stadsmuur uit 1330 zijn nog grote delen behouden samen met een tiental muurtorens. De vier stadspoorten zijn wel alle verloren gegaan.
 

Toerisme in Wurmberg

De Wurmberg is de hoogste berg van de deelstaat Nedersaksen in Duitsland. De kabelbaan die het dorp Braunlage met de top van de Wurmberg verbindt, de Wurmberg Seilbahn, is met zijn 2,8 km lengte de langste kabelbaan van Noord-Duitsland.
De Wurmberg ligt in het westen van de Harz en heeft een hoogte van 971m boven zeeniveau. Op de berg staat ook de Wurmbergschans, waar één keer per jaar internationale wedstrijden worden gehouden. Bij de top van de Wurmberg is een "alpenhut" en een uitzichttoren.
 

De druipsteengrotten Hermannshohle

De Hermannshöhle is een voor het publiek opengestelde druipsteengrot in de Duitse Harz. Het ligt in Rübeland vlak bij Wernigerode.
De grot werd in 1866 ontdekt en is met name bekend geworden dankzij de vondst van botten van de uitgestorven holenbeer.
 

Kastelen en Burchten in de Harz

 • Burgruïne Anhalt
 • Burg Falkenstein
 • Felsenfestung Regenstein
 • Kasteel van Stolberg
 • Kasteel van Wernigerode
 • Kasteel van Herzberg
 • Burgruïne Harzburg in Bad Harzburg
 • Kaiserpfalz in Goslar
 • Schlossberg in Quedlinburg

 

Plaats hier uw ervaringen over Harz


Sunweb Vakantie Aanbiedingen Sudtours Vakantie Aanbiedingen KRAS Vakantie Aanbiedingen

Mooie andere Plaatsen of Streken in Europa zijn:


Toerisme Stedentrips Vakantie Toeristen Informatie Europa   Toerisme Goedkope Harz De Middeleeuwen Duitsland Saksen-Anhalt Nedersaksen Thüringen Rondom Harzvorland Brocken Onderdeel Nationalpark Paleozoïcum Hercynische Harz   Toerisme Brocken De hoogste Harzgebergte Duitse Wezer Weser Binnen Fichtelberg Ertsgebergte Thüringer Wasserkuppe Rhön Kahler Asten Sauerland Magdeburg   Aan Bundesland Schierke dorpje Torfhaus daaruit bestijgen Goetheweg Vermoedelijk Goethe Brockenbahn Wernigerode Harzer Schmalspurbahnen Duitsland     Toerisme Quedlinburg Quedlinburg Sinds Sint-Servaas Werelderfgoedlijst   Stiftskerk kasteel Historisch centrum Quedlinburg Sinds staan stiftskerk historisch Werelderfgoedlijst UNESCO Argumenten stratenpatroon Quedlinburg noorden Neustadt nieuwe stadsmuur Buiten Gröpern   De binnenstad vakwerkhuizen Hiervan tussen Opvallende Grünhagen Weißer Engel Salfeldtsches Palais Hagensches Freihaus grote Wurmberg De Wurmberg deelstaat Braunlage Seilbahn langste kabelbaan Noord-Duitsland De heeft Wurmbergschans worden Hermannshohle De Hermannshöhle Rübeland Wernigerode De Burchten Harz Burgruïne Anhalt Falkenstein Felsenfestung Regenstein Kasteel Stolberg Wernigerode Herzberg Harzburg Harzburg Kaiserpfalz Goslar Schlossberg Quedlinburg  
 
 • Vakantie Aanbiedingen Sunweb
 • Vakantie Aanbiedingen Kras